Glas in lood

Wij maken glas in lood in eigen atelier, van nieuwe ontwerpen samen met u bedacht
tot het namaken van glas in lood ramen aan de hand van oude foto's van vroeger.

Glas in lood Nijmegen

Wat is glas in lood?

Glas-in-lood is een eeuwenoude techniek waarbij kleine stukken glas in loden profielen worden geplaatst. 
Het lood wordt vervolgens aan elkaar gesoldeerd. Deze techniek is ontstaan doordat men vroeger nog niet de mogelijkheid had om grote glasplaten te maken en te bewerken. De techniek maakte het wel mogelijk om allerlei kleurrijke patronen in ramen te plaatsen. In kerken leidde dit tot allerlei Bijbelse taferelen, maar in woningen is glas-in-lood meestal in abstractere en rustigere patronen te vinden.

Wat is patineren en is glas in lood water en wind dicht?

Patineren is het insmeren van het lood met patina. De patina zorgt voor een reactie op het lood waardoor het donkerder wordt en het glas in lood een verouderde look geeft.
Dit wordt vaak gedaan als oude bestaande glas in lood ramen in nieuw lood gezet moeten worden. 
Normaal gesproken krijg je deze look door het natuurlijk verouderen van het lood in de loop der jaren. Door de luchtvochtigheid, stof/vuil, wind en temperatuur verweerd het lood waardoor je deze mooie oude look krijgt.
Om dit te versnellen wordt er gepatineerd.
Als het glas in lood in isolatieglas komt te zitten wordt dit bijna altijd gedaan omdat door het inbouwen er geen vocht en wind en dergelijke bij kan komen.

Omdat glas in lood ramen losse stukjes glas zijn waar lood omheen gevouwen wordt zit het eigenlijk los in het lood en kan er water en wind doorheen komen en in een deur zal het gaan klapperen.
Daarom wordt het glas in lood bijna in alle gevallen gekit met speciale glas in lood kit. Hiermee vul je de lege ruimtes tussen het lood en het glas op, de kit hard uit en wordt een soort cement waardoor er geen water en wind meer doorheen kan en het glas vast zit in het lood.
Mocht je deur dicht waaien dan blijft het glas in lood goed in de sponning zitten.
Dit wordt niet gedaan als het glas in lood in isolatieglas wordt gebouwd.

Waar kun je glas in lood toepassen en hoe groot?

We krijgen regelmatig de vraag, ik wil wel graag glas in lood maar waar kan ik dat doen. Glas in lood panelen kun je op verschillende manieren terug laten komen in huis.
– Denk aan een voorzetraam, hierbij wordt een glas in lood paneel voor het raam gehangen of neer gezet.
– In een bovenlicht boven je raam of deur
– In een deur wordt het ook vaak toegepast.
– Voor een raam om inkijk tegen te gaan
– Door de kleuren en soorten glas en het lichtinval kun je ook prachtige kleuren op de muur krijgen

Maar het gaat er meer om, waar u het glas in lood raam mooi vind staan of hangen daar is het op de juiste plek.

De grote van het glas in lood raam maakt ook niet uit. Het kan dus ook in een klein wc raampje. Hoe groter het Glas in Lood raam mag zijn des te uitgebreider je kunt gaan met je ontwerp natuurlijk.
Het moet natuurlijk wel stevig blijven dus het zal versterkt worden met staallood of opgedeeld worden in meerdere kleinere ramen zoals je ook vaak ziet in kerken.

Werkwijze

  • We beginnen uiteraard eerst met een gesprek waarin u aangeeft aan de hand van foto’s, schets of uitleg hoe het glas in lood er ongeveer uit moet komen te zien. Heeft u nog geen idee, dan helpen wij u daar uiteraard mee.
  • Voor een juiste prijsopgave en tekening hebben we ook de afmeting van het glas in lood paneel nodig. Dit hoeft niet heel  precies, als het ongeveer is dan is dat voor nu voldoende informatie. Laat u nieuwe kozijnen plaatsen en moet daar Glas in lood in komen, neem de tekeningen mee van het kozijnbedrijf, daaruit kunnen we vaak de exacte afmeting al aflezen.
  • De kleuren en glassoorten kunnen nu worden gekozen. Als het gaat om een uitbreiding van bestaande glas in lood ramen dan vragen wij u om foto’s te maken van deze ramen (het liefst een beetje van dichtbij) zodat we de soort glas en kleuren kunnen bepalen.
    Wilt u de kleuren van uw meubels terug laten komen neem dan ook foto’s mee van uw meubels zodat we hier gelijk rekening mee kunnen houden.
  • Nu zijn er nog enkele extra keuzes die u kunt maken, denk hierbij aan of u het lood gepatineerd wilt hebben of niet, of het glas in lood paneel in isolatieglas moet komen, moet het binnen een bepaalde tijd af, wie doet de montage.
  • Aan de hand van al deze informatie zal er een prijsopgave gemaakt worden en eventueel al een schets.
  • Als de offerte akkoord is dan gaat voor ons het echte werk beginnen, soms hebben we alle exacte informatie maar soms komen we ook nog even langs om alles exact in te meten of de exacte kleuren te bepalen met u als het bijvoorbeeld gaat om het uitbreiden van bestaande glas in lood ramen.
    Wij maken dan een tekening op ware grote en sturen die nog ter goedkeuring naar u toe.
  • Als ook de tekening goedgekeurd is gaan wij het glas verzamelen en beginnen aan uw glas in lood ramen, zodra het klaar is krijgt u van ons bericht.

Prijs van het glas in lood

Het zal niemand ontgaan zijn, de laatste jaren zijn de prijzen van materialen enorm gestegen. Waar voorheen 1x  per jaar de prijzen werden aangepast is het tegenwoordig normaal dat het bijna elke maand veranderd.
Hierdoor is het niet mogelijk om op voorhand prijzen door te geven zonder te weten wat de wensen en eisen zijn.
Ook is het zo dat bij glas in lood het patroon/ontwerp vooral bepalend zijn voor de prijs, i.c.m. de afmeting en de soorten glas kan er nog wat verschil in zitten.

Om u toch een klein beetje een idee te geven proberen we op deze pagina aan de hand van voorbeelden prijzen door te geven.
Offertes opvragen zijn altijd geheel vrijblijvend dus vraag gerust een offerte op.